KULTURA

Damir Uzunović: Najbitnije je da je Sarajevo dobilo ovakav događaj

Sajam održan u prostorijama BKC-a ( F. Fočo/Avaz.ba)

Piše: F. M.

1.12.2017

Promocijom knjige Sonje Biserko „Jugoslavija u istorijskoj perspektivi“ jučer je u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu završen Prvi sajam izdavača BiH pod nazivom „Knjige u nišama“. Sajam je trajao pet dana, a osmišljen je s ciljem da čitaoce podsjeti na važnost i značaj domaćeg izdavaštva.  

Posjetioci su imali priliku da po promotivnim cijenama kupe neke od najnovijih naslova, razgovaraju s autorima, učestvuju u radionicama, posjete dućan s knjigama, kupe strip...

Kako nam je kazao jedan od organizatora sajma, Damir Uzunović, najbitnije je da su Sarajevo i BiH dobili jedan ovakav sajam koji će najviše pomoći domaćim izdavačima na trenutno vrlo nekonkurentnom tržištu.




Uzunović: Podrška domaćim izdavačima

- Imali smo vrlo živ program, mnoga gostovanja domaćih i autora iz regije. Svako od 12 izdavača imao je svoje programe, gdje su ugostili autore, promovirali nove knjige... Također, imali smo izuzetnu podršku izdavača, koje je publika u miru slušala, bez buke, što nije slučaj na običnim pijačnim sajmovima. Iskoristili smo prostor BKC-a i potrudili se da posjetioci uživaju – ističe Uzunović.  

Ipak, prema njegovim riječima, sajmu je nedostajalo više publike.

- Moram priznati da nam je falilo publike. Ljudi još nisu prepoznali važnost domaćeg izdavaštva. Nažalost, i naša produkcija je siromašna, pa ne možemo privući više čitalaca. Narednih godina trudit ćemo se da više ulažemo u izdavače i da ih promoviramo. Nadam se da ćemo već dogodine uspjeti u većem broju privući publiku – zaključio je Uzunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.