KULTURA

Džeko Hodžić: Vijećnica je sveto mjesto u Sarajevu, pomalo se plašim i dat ću sve od sebe

Piše: A.MISIMOVIĆ

1.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Bh. umjetnik Džeko Hodžić održat će izložbu svojih radova u Vijećnici u Sarajevu 8.decembra. 

Budući da svaka izložba ovog umjetnika prati neko posebno razdoblje u njegovom životu, tako će biti i ovaj put, kada će pomenutom izložbom proslaviti svoj 67. rođendan.

Umjetnik je prethodnih dana boravio u Njemačkoj gdje je imao izložbu. Zatekli smo ga u njegovom ateljeu odmah po povratku, te je za Avaz.ba otkrio o kakvoj se izložbi radi te i kako se osjeća, budući da će prvi put izlagati u Vijećnici.

- Bila je to specifična izložba u Kunstferajnu, jer je kustos galerije pozvao šest umjetnika, od kojih je svako imao samostalnu izložbu. Izložio sam 50 crteža iz mape radova „Počitelj“ i jako sam zadovoljan reakcijom kako medija tako i publike – kazao je Hodžić.

Izložba za rođendan

- Moja umjetnost je moj život i ja želim da joj dam nešto što mi je najdraže, da je u tom momentu slavim, tako sam došao na ideju da to bude 8. decembra, za moj rođendan – kazao je Hodžić.

Predstavit će svoje radove Apokalipsa „1“ i „2“, instalaciju „Vijećnice“ posvećenu stradanju Nacionalne biblioteke u Sarajevu i svim bibliotekama od Aleksandrijske biblioteke do danas, osim toga, promovirat će knjigu „Apokalipsa 1“ sa 34 teksta različitih autora.

- Vijećnicu jako respektujem kao kulturnu instituciju i nešto što je sveto u Sarajevu. Nekada sam tu učio, imao svoje mjesto gdje sam spremao diplomski rad, i stekao sam neko strahopoštovanje prema njoj. Pomalo se plašim Vijećnice, jer to je jedan duhovno ozračen prostor, arhitektonsko zdanje koje je prelijepo. Uvijek sam smatrao da neću uspjeti odgovoriti tom zadatku, ali dat ću sve od sebe – iskren je bio umjetnik.

Apokalipsa vječita tema

Apokalipsa „1“ govori o stradanjima naroda, države, društva. S druge strane, u Apokalipsi „2“ prikazao je stradanje svijeta.

- Pokušavam da kroz „Apokalipsu“ ukažem na ljudski nemar, siledžijstvo koje se provodi nad narodom. Ako čovjek živi u blagostanju, onda nema potrebe da tamo pravi apokalipsu, a pošto sam ja preživio dosta toga, onda se to nametnulo kao motiv – kazao je Hodžić.

Ovom temom se bavi još od 80-tih godina, a kako kaže, umjetnici ne mogu mijenjati svijet, mogu samo da opominju što i sam radi.

Instalacija „Vijećnica“ bit će postavljena na pet metara visine i tri metra dužine.

- Čovjek nije najorganizovaniji u životu da živi dobro. Ljudski rod je najorganizovaniji u ratu. Kada se krene u rat, nesreću, stradanje prvo što se zatire je duhovnost, zatim pamćenje, da se iz pamćenja izbriše sve što je bilo. Ja sam pokušao da pokažem to kroz instalaciju gdje su spaljene knjige – objasnio je umjetnik.


Umjetnost se živi

Kada bi mogao vratiti vrijeme, ovaj umjetnik ništa ne bi promijenio u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

Opet bi se opredijelio za umjetnost jer to je, kako kaže, njegov život i ljubav, potpomognut dobrom muzikom i bibliotekom.

- Ne slikam, živim umjetnost. Moj atelje liči na mene, jedino sam ja ipak malo uredniji, jer ovdje vlada mali nered (smijeh) – govori nam umjetnik.

Najljepše je kod kuće

Radovi Džeke Hodžića nalaze se širom svijeta u galerijama i muzejima, a do sada je imao 70 samostalnih i 535 skupnih izložbi. Pet puta je izlagao na Bijenalu Jugoistočne Evrope.

Ipak, najljepše se osjeća kod kuće, govori nam Džeko.

Istakao je dobru saradnju sa Rumunijom, Turskom, Egiptom, Njemačkom, Švicarskom, Austrijom, Italijom, Švedskom, Holandijom...

- Mislim da poznajem između 3.000 i 4.000 umjetnika u svijetu i gdje god da odem, boravim kod nekog u ateljeu. Samo u mom ateljeu je spavalo oko 400 umjetnika iz cijelog svijeta. Oni kod mene, ja kod njih, saradnja je izvanredna – kaže Hodžić.

Divi se mladim umjetnicima koji se, uprkos lošem sistemu i nedovoljnim sredstvima, trude praviti zanimljive stvari. Ipak, kaže, ne možemo biti konkurentni u Evropi po pitanju umjetnosti.

- Bojim se da ne dođe do zasićenosti neimaštinom i da ne izgubimo jednu cijelu generaciju, da sva kreativna energija ne ode na drugu stranu – kazao je Hodžić.

Najavljena izložba u Vijećnici će biti dostupna za sve posjetioce do 20. decembra, uz mogućnost produžetka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.