KULTURA

Edin Numankadić poklonio umjetničko djelo „Frame for the Mirror“ Historijskom muzeju BiH

( Facebook)

Piše: A. Mi.

14.2.2018

Umjetnik Edin Numankadić poklonio je Historijskom muzeju BiH rad naziva „Frame for the Mirror“. 

Njegov rad predstavlja još jednu priču o opkoljenom Sarajevu. Sastoji se od tri sloja, a kako je opisano prvi sloj čini barokni okvir ogledala oštećen gelerima tokom opsade glavnog grada BiH. Drugi sloj čini jedna od prvih slika koju je umjetnik naslikao 1968. godine, a kojoj je dao naziv „Sarajevski krovovi“. Kako je ranjavan grad, tako je i slika pogođena gelerima.

Uništeni komadi ogledala su zamijenjeni ranjenom slikom, a čitava struktura je umotana trakom. Umotavanjem je, u trećem sloju ovog umjetničkog rada, nastala nova priča – svjedočanstvo jednog vremena i opomena onom koje tek dolazi.

Inače, Historijski muzej je u saradnji sa University of the Arts London početkom 2018. godine otvorio javni poziv za sve umjetnike i umjetnice da svojim radom upotpune muzejsku kolekciju i izložbu „Opkoljeno Sarajevo“.

Kako su naveli, najbolji rad koji se bude uklopio u muzejsku postavku bit će nagrađen i predstavljen u Sarajevu i Londonu. Poziv je bio otvoren do 12. februara, a čiji rad je najbolji odlučit će se u narednim danima.

( Facebook)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.