SCENA

Nedžma Čizmo: Moja zlatna šansa

Potpisuje dramaturgiju za predstavu „Majka ili sve lutke idu u raj“

Čizmo: Inspiracija uvijek dolazi iz stvarnosti. A. Durgut

Piše: N. AJNADŽIĆ

18.10.2018

Predstava „Majka ili sve lutke idu u raj“ nedavno je premijerno izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a ponovna igranja zakazana su za 26. i 27. oktobar u 20 sati.

Dvije sestre

Dramaturginja je Nedžma Čizmo, mlada autorica kojoj je ovo prvi profesionalni angažman i, kako kaže, njena zlatna šansa. Priča o dvije sestre koje žive u izloaciji zbog svoje majke privukla je pažnju bh. javnosti, a Čizmo je reakcijama veoma zadovoljna.

- Ljudi su je doživjeli vrlo emotivno, ali su je i dobro razumjeli. Imala sam tremu kako će odrasli prihvatiti lutke kao element predstave, ali mislim da ljudima prijaju nove i uzbudljive stvari – kaže Čizmo.

Dodaje da je imala priliku blisko sarađivati s koautorima predstave, a, prije svega, s Dubravkom Zrnčić-Kulenović, rediteljicom predstave.

- Od neprocjenjive je važnosti imati nekoga s toliko iskustva i rada u teatru i stvarno mi je čast što smo radile skupa na ovom projektu. Inspiracija uvijek dolazi iz stvarnosti. Tako je i ovaj tekst djelimično inspiriran istinitom pričom, ali važno je iz stvarnosti uzeti onoliko koliko je potrebno da bi se kreirala vlastita priča, u suprotnom postoji dokumentarni film i dokumentarističko pozorište koji tretiraju stvarnost kao takvu i ne mijenjaju je – ističe mlada autorica.

Tema manipulacije

Kako kaže, manipulacija je glavna tema i teksta i predstave, ali da postoji i paradoks unutar same priče.

- Starija sestra manipulacijom osvještava mlađu sestru da je izmanipulirana od majke. Svi akteri predstave imali su zadatak da detektiraju manipulaciju u svom dijelu posla i razgovarali smo o tome. Tako smo govorili o manipulaciji pokretom, tijelom, vizualnim identitetom, lutkama, partnerom, zvukom... – kazala je Čizmo, dodavši da trenutno nema novih angažmana te da živi na slavi prve predstave.

Njen scenaristički prvijenac, kratki film „Čipka“ je u postprodukciji, a ova mlada autorica piše i diplomsku dramu te istražuje za teorijski diplomski rad.

SARTR daje priliku mladima

- Bilo bi nezahvalno s moje strane pričati kako je teško mladima ući u svijet umjetnosti i kulture jer sam ja dobila šansu kao pisac i prije završetka studija. Moram istaknuti SARTR kao instituciju koja daje priliku mladim umjetnicima i izdvaja se po tome. Dosta mojih kolega je upravo tu napravilo svoje prve profesionalne korake – govori Čizmo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.