U SUSRET 25. GODIŠNJICI

Izložba "Srebrenica: Genocid u osam činova" u Historijskom muzeju BiH

Historijski muzej Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici danas u 17 sati otvara izložbu "Srebrenica: Genocid u osam činova"

Historijski muzej BiH. Arhiv

A. M. / Avaz.ba

7.7.2020

Historijski muzej Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici danas u 17 sati otvara izložbu "Srebrenica: Genocid u osam činova".

Izložba predstavlja početak kampanje Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja, koju organizuje SENSE Centar za tranzicijsku pravdu u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine.

U kampanji učestvuje i 15 organizacija civilnog društva iz zemalja regiona.

Ova kampanja predstavlja do sada najveću regionalnu kampanju organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

- Kampanja započinje u utorak, 7. jula u 17 sati, otvaranjem multimedijalne izložbe paralelno u Sarajevu, Puli i Tuzli, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba se zasniva na internetskom narativu "Srebrenica: Genocid u osam činova". Svi materijali koji će biti prikazani na izložbi i tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa "srebreničkih suđenja" pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i 550 videopriloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruisao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici - navode iz Historijskog muzeja BiH.

Kampanja će se istovremeno odvijati i na internetu – društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni videomaterijali biće online prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BiH i ostalih organizacija uključenih u kampanju.

Izložba "Srebrenica: Genocid u osam činova" će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena do kraja avgusta ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.