28. PO REDU

Sarajevske večeri muzike od 8. do 13. maja

Sarajevske večeri muzike donose defile renomiranih umjetničkih imena

N. Aj.

14.3.2022

Program SVEM-a. SVEM

Sarajevske večeri muzike, dvadeset i osme po redu, ljubiteljima umjetničkog izražaja ponudit će četiri cjelovečernja koncerta u periodu od 8. do 13. maja 2022. godine. 

- Nakon dva izdanja realizirana u sjeni pandemije Covid-19, ovogodišnji SVEM publici se vraća u svom punom sjaju. Koncerti će biti realizirani na lokaciji Narodnog pozorišta Sarajevo, te u okviru koncertne sale “Cvjetko Rihtman” – Srednja muzička škola Sarajevo. U nastojanju da javnosti pruži potpun muzički doživljaj organizator je programski fokus postavio veoma široko te isti obuhvaća izvedbe iz domena solističke, ali i reprezentativne literature kamernog muziciranja - najavljeno je.

Sarajevske večeri muzike donose defile renomiranih umjetničkih imena, a tome je dokaz i prvi koncert na kome će se javnosti predstaviti flautista Emanuel Pahud (Emmanuel Pahud) zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Aleksisa Krista (Alexis Christ).

Druga koncertna noć rezervirana je za brass kvintet Contrast, dok će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković. Završnica Sarajevskih večeri muzike, ovaj put, proteći će u znaku interpretacije afirmiranog violiniste Sergeja Krilova (Krylov), koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović.

- Kao i svake godine Festival nosi i snažnu pedagošku poruku – u vidu rada sa studentima i učenicima muzike, a koju već tradicionalno predvodi istaknuti umjetnik Ranko Rihtman u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Sarajevo. Radionice će se realizirati od 9. do 13. maja 2022. godine - navedeno je.


Program 28. Sarajevskih večeri muzike:

U nedjelju 8. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20 sati nastupit će Sarajevska filharmonija sa Emanuelom Pahudom, flauta, i Evanom Aleksisom Kristom, dirigent.

Narednog dana, 9. maja, 20 sati u koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman" – Srednja muzička škola Sarajevo - Contrast, brass kvintet.

U srijedu 11. maja, u 20 sati u koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” – Srednja muzička škola Sarajevo - Isak Haračić, violončelo, i Sonja Marković, klavir.

U četvrtak, 12. maja, u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo - Sarajevska filharmonija, Sergej Krilov, violina, i Samra Gulamović, dirigent.

Od 9. do 13. maja - Jazz Harmonija sa Rankom Rihtmanom, u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.