OTVORENO

Strajo Krsmanović za "Avaz": Ko želi uništiti Umjetničku galeriju BiH

Za 30 godina ne riješiti pitanje statusa jedne ovakve ustanove, nije pitanje neznanja, nego nehtijenja

Krsmanović: Direktan atak na državu. Arhiv

9.2.2023

Umjetnička galerija BiH u Sarajevu predstavila je izložbu „1993“ Zorana Filipovića, rođenog Brčaka koji je veliko ime u oblasti fotografije, a, osim toga, i veliki prijatelj Sarajeva.

Direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović otkrio nam je sve o ovoj izložbi, ali i pričao o stanju u kojem se nalazi ustanova na čijem je čelu, kao i kultura općenito.

Još čekamo

 Zoran Filipović je, kao fotograf, u vrijeme agresije na BiH i Hrvatsku bio na svim užarenim mjestima - Vukovar, Mostar, Sarajevo... Fotografije nastale prije 30 godina pokazane su u Umjetničkoj galeriji i izazvale su novu emociju. Evocirale su sjećanja na opsadu Sarajeva i agresiju na BiH. Tako da smo zadovoljni tom izložbom, koja je otvorena cijeli ovaj mjesec - kazao je Krsmanović za „Avaz“.

Nerijetko čujemo vapaje iz ove kulturne ustanove o katastrofalnom odnosu države prema njoj, a Krsmanović dodaje kako se situacija nije puno promijenila.

- Nažalost, tu se ništa dobro ne dešava, osim što čekamo da se završi konstituisanje vlasti pa da vidimo da li će ta vlast konačno nešto da riješi - istakao je Krsmanović.


Krsmanović: Direktan atak na državu. Arhiv

Naša politika

Kaže kako publika i interes za umjetnost njima uopće nisu problem.

- Mi imamo publiku, posjetioce, turiste u sezoni, to nije naš problem. Naš problem je politika. Naša politika, nažalost, ne razumije razlog našeg postojanja, odnosno, moram reći i to da postoje politike koje ne žele da mi postojimo - dodao je Krsmanović.

Na koncu poručuje:

- Za 30 godina ne riješiti pitanje statusa jedne ovakve ustanove, to nije pitanje neznanja, nego nehtijenja. To je direktan atak na državu, ja nemam drugog odgovora. S obzirom na to da neki ne žele Bosnu i Hercegovinu, očito im je to jedan od načina da pokušaju da je uruše. 

Način života

- Kultura je sama po sebi bitisanje i postojanje jednog naroda. Nije kultura samo ono što možemo zvati „lijepom kulturom“, što se vidi na ekranima, kao što su izložbe i koncerti, to je vrh ledenog brijega. Kultura je način života, način postojanja i način kako baštinimo ono za šta su se naši preci borili i ostavili za nas. To je oblast gdje ima malo razumijevanja, mi smo taoci te politike već trideset godina - zaključio je Krsmanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.