HISTORIJSKI MUZEJ BIH

Novinar Mehmed Agović promovirao svoju knjigu "Televizija pod opsadom"

Označena je kao posebna prepreka i opasnost za realizaciju Miloševićevih i Karadžićevih ratnih planova

S održane promocije. Tačno.net

A. K.

11.3.2023

Jedna od prioritetnih meta tokom opsade Sarajeva bila je zgrada RTV doma o čemu piše novinar, dugogodišnji urednik i nekadašnji direktor BHRT-a Mehmed Agović u svojoj knjizi "Televizija pod opsadom".

- Označena je kao posebna prepreka i opasnost za realizaciju Miloševićevih i Karadžićevih ratnih planova i zbog toga je i protiv nje pokrenuta brutalna agresija svim sredstvima. Plan je bio ušutkati Radioteleviziju BiH razaranjem iznutra i fizički je razbiti bombardovanjem sa zemlje i iz zraka uništavanjem njene imovine i ljudi. Tome je prethodila opsežna i pomno osmišljena kampanja režima u Beogradu u pripremanju medija za ratnu propagandu, širenje međuetničke mržnje i huškanje na rat - piše Agović.

Javni prostor Srbije

Knjiga "Televizija pod opsadom" promovirana je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u prisustvu autora. Izdavači knjige su Centar za kritičko mišljenje Mostar i Most Art Jugoslavija.

Osim Agovića, na promociji su govorili akademik prof. dr. Nerzuk Ćurak, novinar Boro Kontić, te predstavnik izdavača Dragan Stojković.

- Mislim da je suizdavaštvo sa Beogradom jer mislim da je za ove teme važno da uđu u javni prostor Srbije - istaknuo je suizdavač Dragan Stojković.

Prezetnacija činjenica

Akademik prof. dr. Nerzuk Ćurak kazao je da je ovo knjiga koju 'možemo smjestiti u korpus nedostajućih rukopisa'.

- O svemu onome što se dešavalo sa televizijom do sada nismo imali ovako autentično svjedočanstvo. Knjiga je napisana u formi subjektivnog objektiviteta, gdje je prezentacija činjenica ispred vizure autora. Koncepcijski je knjiga postavljena kao uzročno-poslhedična struktura. Obuhvaćen je prijeratni, ratni i poslijeratni period. Agović je detektirao glavne strukture zla koje je imalo cilj da se kroz rušenje televizije sruši državu - konstatirao je akademik Nerzuk Ćurak.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.