"AVAZ" NA LICU MJESTA

Organizirana izložba u čast prerano preminulog Anura Hadžiomerspahića

Na izložbu su stigli Dino Šaran, Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Braco Dimitrijević, Ademir Kenović, Jasmin Duraković i Mladen Jeličić Troko

Anur mapa art - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
N. Novaković

8.4.2023

Sarajevo je plakatima i priznanjem odalo počast prerano preminulom umjetniku Anuru Hadžiomerspahiću.

U povodu dodjele Plakete Grada Sarajeva organizirana je izložba posvećena prerano preminulom Anuru Hadžiomerspahiću. Prijatelji, saradnici i porodica su se okupili u galeriji Akademije Likovnih umjetnosti, a izložba pod nazivom "Anur Mapa Art" je obuhvatila nagrađene radove.

Anur Hadžiomerspahić je bio jedan od najboljih i najpoznatijih grafičkih dizajnera u Bosni i Hercegovini. Rođen je u Sarajevu 1971. godine, preminuo je 29. novembra 2017. Djelovao je kroz dizajnerski duo "Ideologija" zajedno sa Ajnom Arnautalić, bio profesor dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi, a posljednjih godina i njen umjetnički direktor.

- Kroz proteklih četvrt vijeka, od 1992. do 2017, Anur je bio kreator svih vizionarskih planova razvoja Projekta Ars Aevi i autor kapitalne strategije da Sarajevo pozove Muzeje Evrope, da Muzeji Evrope odaberu najpoznatije umjetnike Svijeta, koji su svoja reprezentativna djela darovali Gradu Sarajevu. Tako su nastale kolekcije Milano, Prato, Ljubljana, Venecija, Beč, Bolognano, Podgorica, Sarajevo i Istanbul, a danas su ova djela, 150 najpoznatijih umjetnika Svijeta, u divnoj dostojanstvenoj formi, izložena za posjetioce u prostorima trećeg i četvrtog nivoa sarajevske Vijećnice", podsjetio je Enver Enjo Hadžiomerspahić, Anurov otac i osnivač kulturnog projekata Ars Aevi.

Anur Hadžiomerspahić diplomirao je u Italiji na Evropskom institutu za dizajn u Milanu te na Akademiji likovnih umjetnosti u Milanu. Od 1996. godine bio je redovni član Udruženja likovnih umjetnika i dizajnera primijenjenih umjetnosti BiH. Na izložbu su stigli Dino Šaran, Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Braco Dimitrijević, Ademir Kenović, Jasmin Duraković, Mladen Jeličić Troko i mnogi drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.