U BKC-U

Koncert Ansambla "Lado", nakon 20 godina, sutra u Sarajevu

„Lado“ će sutra izvesti standardni plesni program, rekla je Bakotić

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado". Fena

FENA

19.5.2023

Koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" bit će održan 20. maja u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Kantona Sarajevo u organizaciji Udruženja ARTIS i BKC-a.

Direktorica Ansambla „Lado“ Ileana Jurin Bakotić istakla je da će „Lado“ nakon skoro 20 godina nastupiti pred sarajevskom publikom.

-„Lado“ će sutra izvesti standardni plesni program. Izvest ćemo neke od najljepših, najizvođenijih koreografija koje imamo na svom repertoaru. Između ostalog, našu poznatu koreografiju „Ladarke“, koja je svojevrsna „himna“ i zaštitni znak Ansambla, poznate Prigorske plesove, Vrličko kolo Zvonimira Ljevakovića.. Izvest ćemo i neka nova glazbena djela koja smo pripremili za sutrašnji koncert - kazala je Ileana Jurin Bakotić.

Direktorica Ansambla istakla je da je „Lado“ jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl u Hrvatskoj. Osnovan je 1949.i sljedeće godine obilježava 75. godina umjetničkog djelovanja.

- Ansambl "Lado" ima ukupno 76 zaposlenih, od toga 55 umjetnika, što plesača, pjevača i glazbenika. Ono po čemu je Ansambl "Lado" poznat u odnosu na druge ansamble ovog tipa jeste da su naši plesači ujedno i pjevači, a naši glazbenici su multiinstumentalisti i sviraju i klasične i tradicionalne instrumente - istakla je Jurin Bakotić.

Na programu koncerta "Lado" bit će i Linđo, dubrovačko-primorska poskočica, Ej sviraj Pavo - pjesme i plesovi iz Baranje, Goranski bal te Krčki tanac, Drmeš ...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.