KRAGUJEVAC

Predstava “Što spavaš na podu” apsolutni pobjednik 18. „Joakimfesta“

Dramatizaciju potpisuju Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave

Scena iz predstave. NP Sarajevo

L. S. R.

17.10.2023

Na posljednjoj takmičarskoj večeri Međunarodnog pozorišnog festivala u Kragujevcu sinoć je izvedena dramska predstava “Što spavaš na podu” koja je apsolutni pobjednik 18. „Joakimfesta“.

Glumačka ekipa

Žiri 18. „Joakimfesta“, koji je radio u sastavu Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Jelena Žugić, prvakinja Dramskog teatra iz Skoplja i Željko Hubač, dramaturg (predsjednik žirija), donio je jednoglasnu odluku da Grand Prix festivala za najbolju predstavu dobije koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS – „Što na podu spavaš“, nastala prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića.

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.

Dramatizaciju potpisuju Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimska rješenja uradila je Marita Čopo, autorica muzike je Irena Popović Dragović, dok je saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.


Scena iz predstave. NP Sarajevo

Prema ocjeni žirija, predstava "Što na podu spavaš" je u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikovana predstava, s tačnom muzičkom temom, a odlikuje je i izuzetna, znakovno precizna igra nadahnutih glumaca, što sveukupno ovu produkciju čini jednom od najboljih rezultata regionalnog teatarskog života u prethodnom periodu, a reditelja, Kokana Mladenovića stavlja u fokus kao autora, što žiri ovog festivala ima potrebu da istakne, dodjeljujući mu Specijalnu nagradu Grada Kragujevca za režiju predstave „Što na podu spavaš“.

“Iluzije u ogledalu stvarnosti”

Žiri publike 18. Međunarodnog pozorišnog festivala „Joakimfest“ u sastavu Slavica Matović, Bogdan Živanović i Dušan Matović dodijelila je Nagradu žirija publike za najbolju predstavu festivala predstavi "Što na podu spavaš", dok je specijalna nagrada Grada Kragujevca dodijeljena Kokanu Mladenoviću, reditelju predstave "Što na podu spavaš“.

Na 18. „Joakimfestu“ koji je održan od 10. do 17. oktobra u selekciji dr. Miroslava Radonjića nastupilo je šest takmičarskih predstava iz Srbije, Hrvatske, BiH pod sloganom “Iluzije u ogledalu stvarnosti”.

Od osnivanja Međunarodnog pozorišnog festivala u Kragujevcu, čiji je osnivač reditelj Dragan Jakovljević, do danas, na „Joakimfestu“ je izvedeno više od 150 predstava iz 25 zemalja svijeta u kojima je sudjelovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.