ZLATNI GELER

Almir Imširević za "Avaz" uoči večerašnje promocije: Slobodno skinite pancirne košulje

Očekivanje je namjera da otvorimo prozor budućnosti, a ustvari, najčešće, odškrinemo vrata razočarenju, rekao nam je Imširević

Almir Imširević. Velija Hasanbegović

7.2.2024

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu večeras će biti upriličena promocija romana “Zlatni geler” autora Almira Imširevića.

On je za "Avaz" govorio o svojim očekivanjima kako će "Zlatni geler" proći kod čitalaca te s kakvim emocijama ide ususret večerašnjoj promociji. 

Od pozorišta sam pobjegao u prozu da ne bih sjedio u krilu svom čitaocu

- Očekivanje je namjera da otvorimo prozor budućnosti, a ustvari, najčešće, odškrinemo vrata razočarenju. Od pozorišta sam pobjegao u prozu da ne bih sjedio u krilu svom čitaocu, dovodio u neprirodnu poziciju i njega i sebe. Povremeno mi se jave ljudi koji su pročitali „Zlatni geler“, o likovima iz mog romana govore kao o nekome ko im je blizak, koga bi pozvali na piće, a što je najvažnije, kome bi se obratili kada im je teško. A u tom susretu pisac bi im samo smetao. Stojim po strani, ne očekujem, prošlost mi odvlači pažnju.

Književne večeri su, gotovo po pravilu, susret bliskih i dobronamjernih ljudi

Promocije su razgovor, a razgovora se ne bismo trebali plašiti, zar ne? U pozorištu sam naučio da predstava ovisi o publici koliko o glumcima; vjerujem da je slično i s promocijama. Dakle, „odgovornost“ prebacujem i na večerašnje goste, na publiku, na čitaoce. Književne večeri su, gotovo po pravilu, susret bliskih i dobronamjernih ljudi. Radujem se tome. Slobodno skinite pancirne košulje - rekao nam je Imširević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.