KULTNA PREDSTAVA

U Kamernom teatru 55 obilježava se 20 godina od premijere “Helverove noći”

Rođendanska izvedba je 25. februara

Scena iz predstave. Kamerni teatar 55

L. S. R.

22.2.2024

U Kamernom teatru 55, 25. februara, obilježava se 20 godina od premijere  predstava “Helverova noć”, reditelja Dine Mustafića, u kojoj igraju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.

- Naša najnagrađivanija predstava ponovo će biti pred publikom. Pored toga što je predstava koja je obišla svijet, drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista, komad je koji se bavi začudnim odnosom majke i posinka  (momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka - dijete, štićenik - tutor, brat - sestra, muškarac - žena, dželat- žrtva.

Ako se jedna predstava s tla bivše Jugoslavije može nazvati teatarskim fenomenom u 21. vijeku, onda je “Helverova noć”. Život je “udahnula” u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 prije dvadeset godina, a od tada je živjela na scenama Balkana, Azije, Afrike, Amerike... I gdje god je izvođena, dočekana je s hvalospjevima, ali i nagradama - poručuju iz Kamernog teatra.

Tim povodom Dino Mustafić je rekao:

-  Jedna predstava ne može promijeniti svijet. Međutim, može sigurno promijeniti pojedinca koji je gleda. Makar to bio jedan gledalac, koji će ostati zapitan posle odgledane predstave, i koji će imati unutrašnje snage za preispitivanje unutranjih stavova. Možda će predstava naprosto probuditi nekog da izađe i glasno protestuje, da se pobuni u javnom prostoru, prepozna i identifikuje one koji donose zlo i suprostavi im se. U svakom smislu uvijek je dobro govoriti, ukazivati prstom i hrabro se suprostavljati nego pokunjeno ćutati i čekati da dođe red na vas. Jer, onda je prekasno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.