KOLUMNE

Borba za istinu

Ličnost dana Nevenka Tromp

A. H.

21.9.2016

Mnogo prije nego što je iz štampe izašla prekjučer promovirana knjiga "Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: Nezavršeni proces", ime autorice dr. Nevenke Tromp, predavača na Odsjeku za evropske sigurnosne studije na Univerzitetu u Amsterdamu, bilo je poznato javnosti.   

Svi oni koji su pratili rad Haškog tribunala, posebno proces protiv Slobodana Miloševića, znali su da je Nevenka Tromp jedan od vodećih istraživača u ovom procesu i da je do najsitnijih detalja istražila plan po kojem je Beograd želio napraviti „veliku Srbiju“ na prostoru nekadašnje Jugoslavije. 

Smrću Slobodana Miloševića, Nevenka Tromp nije prekinula svoj šestogodišnji istraživački rad u ovom predmetu, već je, naprotiv, obimnu dokumentaciju s njegovog suđenja odlučila ponovo proučiti, pretočiti u knjigu i tako podastrijeti javnosti dokaze plana čija je provedba za posljedicu imala genocid, ubijanja civila, etničko čišćenje teritorija, razaranje gradova i sela u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. 

Na svojoj sarajevskoj promociji Tromp nije propustila da kaže da na snazi te istine ima zahvaliti i vrhunskim pravnicima i entuzijastima koji su svojevremeno pomagali u prikupljanju dokaza u Miloševićevom predmetu. 

Jedna od takvih, kako je istakla, jeste i sarajevska advokatica Vasvija Vidović. Poklanjajući joj knjigu, Tromp je poručila da je upravo Vidović, skupa sa Luiz Arbur, "krčila put Tužilaštva" za podnošenje optužnica kakva je i ona protiv Miloševića, te da joj stoga predstavlja svojevrstan uzor. 

Nevenka Tromp porijeklom je iz Hrvatske, s adresom u Holandiji duže od 30 godina. Na radu u Haškom tribunalu provela je punih 12 godina. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.