KOLUMNE

Primjer za BiH

Zaev: Želi promijeniti politički krajolik u susjedstvu

Piše: E.A.

25.7.2017

Zoran Zaev, premjer Makedonije, u međunarodnim krugovima važi kao lider koji istinski želi građanski transformirati svoju zemlju, okrećući je konačno prema euroatlantskim integracijama. Baš kao što su to prije njega činili Milo Đukanović u Crnoj Gori, a sada to obećava učiniti Aleksandar Vučić u Srbiji.

 

Iako usporedbe nisu suvisle, posebno kada je Balkan u pitanju, Zaev je posljednji među onima koji doista žele promijeniti politički krajolik u susjedstvu, uzme li se u obzir da je Bosna skoro pa ispustila svoju šansu. I da se ovdje tek očekuju istinski lideri.

 

U Makedoniji, socijaldemokrata Zaev ima također težak zadatak da nakon desetogodišnje vladavine populistički centriranog i desno orijentiranog premjera Nikole Gruevskog prvo obuzda političku, ekonomsku i u skoro sve socijalne sfere ukorijenjenu korupciju, koja je postala amblem vladavine partije VMRO-DPMNE.

 

Ne slučajno, Zaev je svoju bitku u Skoplju poveo preko uspostavljanja istinski nezavisnog sudstva, smjenom bivši partijskih tužilaca i sudija, pa su Gruevski i njegova klika na samo korak od zatvora.

 

A to treba biti primjer i za BiH, u kojoj se ratni profiteri, lažni patrioti i nacionalni “lideri”, oni koji su pokrali pola Bosne, tek trebaju, kao i svi ratni zločinci, suočiti s licem pravde.

 

No, zato u BiH prvo treba demokratski promijeniti vlast, kao u Makedoniji, gdje 70.000 Albanaca nije na proteklim izborima glasalo “za svoje”, već za Makedonca Zorana Zaeva, uz sasvim praktično geslo: ljudima ne treba kantonizacija, već dobra kanalizacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.