KOLUMNE

Pljuska iz Brisela

Han: Iscrpljen prag tolerancije

Piše: S. N.

27.7.2017

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) uputio je predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću neobično oštro intonirano pismo. Izgleda da samo primalac pisma nije razumio njegov sadržaj.

Jer, samo još Zvizdić vjeruje da je BiH napravila „napredak na putu ka EU“, da su „ekonomski pokazatelji odlični“ i da je ova država haman pa – Švicarska! A Han je u pismu naveo ono što je već realnost BiH.

Ova je zemlja pod neobjavljenim sankcijama EU! One su posljedica i Zvizdićeve komocije. Nepodnošljiva je lakoća kojom on obećava rješavanje problema i još nepodnošljivije njegovo zaboravljanje datih obećanja! Sada račun dolazi na naplatu!  

Na samitu balkanskih država i EU u Trstu, naprimjer, niko nije spominjao problem akciza i da je to još jedan uvjet da BiH dobije već odobrenih 500 miliona KM za četiri infrastrukturna projekta. Nakon što nesposobni Zvizdić nije bio u stanju potpisati pristupanje Transportnoj zajednici, iako je sve ubjeđivao da će BiH biti među prvim potpisnicima tog dokumenta, uslijedila su dva šamara. Ne samo da je novac blokiran dok se ne pristupi Transportnoj zajednici nego mu ne možemo ni primirisati dok dodatne akcize na gorivo ne budu usvojene. A i to je Zvizdić obećao.

Han je davno naučio kako se radi s balkanskim političarima. Pismo koje je uputio, sasvim zorno pokazuje da je iscrpljen prag tolerancije za Zvizdićeva petljanja i nesposobnosti! I tek će nam slijediti pljuske ne samo iz Brisela!  

Han je rođen 2. decembra 1957. godine u Beču. Ovo mu je drugi mandat u Evropskoj komisiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.