KOLUMNE

Potcijenjen u BiH, legenda u Minhenu

Salihamidžić: Titule prvaka Njemačke, Evrope i svijeta

Piše: M. T.

2.8.2017

Mnogi će reći da je u ovoj zemlji najgore biti uspješan i vjerovatno nisu puno u krivu. Hasan Salihamidžić to je davno osjetio na svojoj koži, kada je u dresu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine najviše ispaštao za sve poraze i neuspjehe, jer, Bože moj, kako je moguće da ekipa u kojoj igra zvijezda Bajerna smije gubiti utakmice?

No, koliko god je bio premalo cijenjen (tačnije, vrijeđan i nipodaštavan) u svojoj zemlji, toliko je bio kovan u zvijezde u Njemačkoj, tamo gdje se rad i trud cijene mnogo više nego u ovoj našoj prokletoj avliji, u kojoj naopakom narodu ne valja niko.

Hasan je s Bajernom šest puta poharao Bundesligu, po jednom Evropu i svijet, okitio se s četiri naslova osvajača Kupa Njemačke, a sav doprinos koji je dao mihnenskom fudbalskom gigantu bio je najbolja preporuka za posao njegovog sportskog direktora, čovjeka koji odlučuje ko treba, a ko ne treba Bajernu. Od svih svojih legendi koje zaslužuju ovu prestižnu poziciju, Nijemci su, dakle, prst uperili u naše gore list.

Četrdesetogodišnji Salihamidžić rodom je iz Jablanice, ali je skoro cijeli igrački vijek proveo u Njemačkoj, prvo u Hamburgu, pa u Bajernu. Za naš državni tim odigrao je 42 utakmice i postigao šest golova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.