KOLUMNE

Posjeta kao poruka

Pens: Neupitna podrška SAD i BiH

Piše: S. D.

3.8.2017

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) odaslao je jučer tokom učešća na samitu Jadranske povelje u Podgorici niz poruka veoma značajnih za cijeli region zapadnog Balkana. Dolaskom na samit u Crnu Goru američki potpredsjednik barem nakratko je skrenuo pažnju cijelog svijeta na ovaj dio Evrope, čija većina zemalja još nije postala članicama Evropske unije.

Za BiH je veoma značajno da je Pens istakao da našu zemlju SAD smatraju  ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regiona, kao i to što je ponovio neupitnu podršku SAD teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama.

Sam Pensov dolazak u Crnu Goru, najmlađu članicu NATO-a, koja je i jedina zemlja na Balkanu koju je američki potpredsjednik posjetio u okviru evropske turneje, ocijenjen je historijskim.

Osim potvrde strateškog partnerstva SAD i Crne Gore, ali i drugih zemalja na ovim prostorima koje spaja zajednička borba protiv globalne prijetnje - terorizma, Pens je svojim dolaskom odaslao i poruku Rusiji da prostor za njeno nametanje stavova na međunarodnom planu nije neograničen i da ne može nametati svoju volju balkanskim zemljama.

Majk Pens rođen je 7. juna 1959. godine u Kolambusu u saveznoj državi Indijani. Bivši je guverner Indijane. Član je Republikanske stranke.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.