KOLUMNE

Privilegirana kvazielita

Edin Skokić

3.8.2017

Punih džepova i još punijih stomaka, federalni parlamentarci odlaze na nezaslužene godišnje odmore u trajanju od najmanje tridesetak dana. Plaća od 2.500 do 3.500 KM, regres oko 420 KM i paušal oko 600 KM, garant su bezbrižnog provoda u jadranskim i drugim ljetovalištima.

Većina parlamentaraca, koji će o trošku poreznih obveznika uživati u čarima ljeta, imaju profesionalni status, ali, sudeći prema učinku u proteklom periodu, svoj posao obavljanju na krajnje diletantski način.

Posljednja sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH prekinuta je zbog nedostatka kvoruma i do odlaska na godišnji odmor nikad nije nastavljena. Najavljene su sjednice Predstavničkog doma, ali se ne zna kojeg datuma.

Parlamentarci su povjerenje birača očito odavno prokockali. No, naša država nema vremena za kockanje i svaki dan kašnjenja na evropskom putu skupo se plaća. Zbog toga bi, valjda, parlamentarci trebali raditi dan-noć, iskoristiti posljednju godinu mandata za boljitak Federacije i države u cjelini. Ali, ne lezi vraže...

Kvazipolitičke elite više od dvije decenije po istim principima varaju građane ove zemlje. U predizbornim kampanjama obećavaju kule i gradove, posao za 100.000 ljudi, a kada osvoje vlast, zaboravljaju na obećanja i ne odriču se privilegija.

Privilegije koje ostvaruju na račun prolivenog znoja radnika diljem države. Onih radnika koji, riskirajući svoje zdravlje zbog narandžastog i crvenog meteoalarma, zarađuju minimalne i mizerne lične dohotke neophodne za egzistenciju svojih porodica.

Veoma brzo stiže novo predizborno vrijeme. Vrijeme u kojem nema mjesta za zaborav i opraštanje. Vrijeme za kažnjavanje neradnika!







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.