KOLUMNE

Ruka pomirenja

Piše: M. R. S.

9.8.2017

Semir Hidić organizirao je prvi multietnički malonogometni turnir u selu Grapska kod Doboja, pod sloganom „Voli svoje, poštuj tuđe“.

 

Ovo možda i ne bi bila vijest da Hidić nije bio šestomjesečna beba kada ga je majka, 1992. godine, dva dana prije agresorskog napada na Grapsku, uspjela iznijeti na slobodni teritorij. Kao dječak je slušao šta je sve prošla njegova majka u strahu za budućnost svog djeteta, ali i posebno u strahu za muža, o kojem nekoliko godina nije znala ništa.

Slušao je Semir i šta je sve prošao njegov otac kroz nekoliko logora. To bi možda nekome bio razlog da se više nikada ne vrati u BiH, ni nakratko. Ipak, Semir je, mada neće ostati živjeti u svojoj rodnoj zemlji, došao iz Švicarske da stažira u ambasadi te zemlje u Sarajevu i šalje poruke pomirenja. Ne iz Sarajeva, nego iz Grapske, iz koje je otišao kao beba.

Multietnički malonogometni turnir u kojem su učestvovala djeca, budući naraštaji, itekako je značajna poruka.

Hidić je rođen prije 26 godina, završio je Fakultet međunarodnih veza, govori nekoliko jezika, a nedavno se oženio Sarajkom Edinom. U Ženevi žive i njegovi roditelji te mlađa sestra Lejla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.