KOLUMNE

Ministar za primjer

Piše: E. H.

10.8.2017

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izuzetno je pozitivan primjer političara u BiH. Riječ je o jedinom ministru u zemlji za kojeg svi privrednici, poljoprivrednici i poslovni ljudi imaju samo riječi hvale.

Nije rijetkost čuti da ministra Šarovića hvale na sav glas privrednici iz oba bh. entiteta, svih vjera i nacija. Svoju sposobnost dokazao je i u posljednjoj „krizi“ usljed povećanja cijene fitosanitarnog nadzora na granici s Hrvatskom. Šarović je ostao smiren i insistirao na tome da se očuvaju dobrosusjedski odnosi, dok su se sa svih strana mogle čuti samo međusobne optužbe.

Da se to na kraju pokazao kao ispravan put, dokazuje činjenica da je upravo Šarović predvodio teške pregovore s kolegom iz Hrvatske i nalazi se na korak do okončanja „trgovinskog rata“, koji je štetan za sve.

Za njegova mandata BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, i to na način da je Brisel pristao na naše uvjete. Našim mljekarima dozvoljen je izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na tržište EU, a najesen će ove privilegije imati i bh. mesna industrija.

Naša zemlja će, dok je Šarović na svojoj funkciji, postati i punopravna članica Svjetske trgovačke organizacije (STO), koja je najelitnija trgovačka organizacija u svijetu. Članstvom se dokazuje da BiH može biti pouzdan partner svakoj državi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.