KOLUMNE

'Zmaj' pod obručima

Piše: E. J.

11.8.2017

Tako mlad, a tako zreo. Tako krhak, a tako snažan. Na plećima tog momka leži teret odgovornosti kakav je imao malo ko u historiji našeg sporta, a on to tako stoički i majstorski podnosi.

Džanan Musa je u maju postao punoljetan. Samo tri mjeseca kasnije oči kompletne bosanskohercegovačke sportske javnosti, a naročito ljubitelja igre pod obručima uperene su u njega.

U reprezentaciji kojoj, spletom raznih okolnosti, nedostaje kompletna startna petorka i nekoliko ključnih izmjena, kao glavna zvijezda ostao je on - Džanan.

I doskorašnji kadet (evropski prvak sa BiH), pa junior nije nas iznevjerio. S lakoćom kojom je rešetao mrežice u mlađim kategorijama uništava rivale i u seniorskoj košarci.

U pobjedi protiv Ermenije (98:85) mladi "Zmaj" sasuo je 28 poena i ne samo da nas je približio plasmanu u narednu fazu nego i preuzeo mjesto vodećeg strijelca kompletnih pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (25,7 poena u prosjeku).

Momak kojem predviđaju NBA karijeru rođen je 8. maja 1999. u Bihaću. Karijeru je počeo u tamošnjem klubu Bosna XXL, prije dolaska u sarajevski KK Koš. Od decembra 2014. član je zagrebačke Cedevite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.