KOLUMNE

Posljednji krug u Londonu

M. C.

14.8.2017

Ljubitelji sporta, posebno atletike, ali i oni koji najbrže ljude na svijetu na svojim TV prijemnicima prate tek krajičkom oka i sasvim slučajno, tužni su jer je okončana karijera najvećeg sprintera svih vremena Useina Bolta.

On nije završio svoju posljednju trku. Pao je povrijeđen i u suzama napustio Olimpijski stadion u Londonu. Slika koju u posljednjih desetak godina nismo mogli ni zamisliti.

Trebala je trka štafete 4x100 metara na Svjetskom prvenstvu biti njegov oproštaj od atletike s još jednom zlatnom medaljom, no šampion je pao kao pokošen, noga nije izdržala, stigli su ga napori koje je njegovo tijelo sve ove godine tako sjajno trpjelo.

No, slike iz Londona kratko ćemo se sjećati. Ono što će nam ostati duboko urezano u pamćenje su brojne pobjede u briljantnom, ali i do tada neviđenom elegantnom stilu kojim je zadivio sve na svijetu.

Uz to, sve do posljednje trke Bolt je bio nepobjediv praktično za generacije i generacije atletičara koji su mu iz trke u trku ostajali iza leđa. Jednom je morao doći kraj.

Usein Bolt je rođen 21. avgusta 1986. godine u Šervudu na Jamajci. Kao mladić igrao je nogomet i kriket, a atletikom se počeo baviti relativno kasno, tek u srednjoj školi. Osvojio je osam zlatnih olimpijskih medalja, 11 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima, jedno srebro i bronzu, što ga čini jedinstvenim atletičarem u historiji ovog sporta. Svjetski je rekorder na 100 i 200 te u štafeti 4x100 metara.

Sve ovo učinilo ga je i najbogatijim altetičarem s više od 100 miliona dolara zarade uglavnom od bogatih sponzorskih ugovora.

Era Useina Bolta je završena. Proći će mnogo vremena dok se na atletskim stazama u svijetu pojavi neko ko će mu biti blizu. Ako se to ikada i desi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.