KOLUMNE

Veliki Zizu

Mirsad CVIKO

Zindan: Prvi posao na klupi prvaka Evrope

Piše: M. C.

18.8.2017

Iako su do kraja godine ostala još četiri mjeseca, bilo bi pravo čudo da neko ugrozi pobjedu Zinedina Zidana (Zinedine Zidane) u anketi za najboljeg trenera godine. 

Francuz je s Realom osvojio Primeru, odbranio primat u Ligi šampiona - što nije uspjelo nikome nakon reforme takmičenja 1992. godine - da bi ovog ljeta već osvojio dva trofeja - evropski i španski Superkup.

Sve nabrojane uspjehe ostvario je uz dopadljivu igru i uz to "izbacio" nekoliko mladih igrača - potencijalnih asova, tako da će biti teško pronaći argumente za drugačije glasanje.

Zidan, doduše, nikada nije bio osporavan, samo su neki pomalo stidljivo izražavali bojazan jer mu je posao u Realu zapravo prvi pravi trenerski, uz onu čuvenu da „dobar fudbaler ne mora biti i dobar trener“.

Međutim, ovaj velik as zelenog terena sve te koji nisu vjerovali u njega potpuno je razuvjerio. Rezultati sve govore, a ništa manje nije bitna i njegova zasluga pa u svlačionici najvećeg kluba na svijetu sada vlada potpuni mir. Iako ima Ronalda, Ramosa, Bejla, Krosa, Modrića, Benzemu i ostale, šef je samo jedan - veliki Zizu.

Njegov rival na klupi Mančestera Žoze Murinjo (Jose Mourihno), nakon poraza u Skoplju, izjavio je da je zapravo zadovoljan jer je „Real neka druga dimenzija“. I upravo se čini da je Zizu s Realom i postigao da sada konačno igraju kao da su pravi „galaktikosi“, iz neke druge dimenzije.

Zinedin Zidan rođen je 23. juna 1972. u Marselju. Igrao je za Kan, Bordo, Juventus i Real i u 506 utakmica postigao 95 golova. Za selekciju Francuske odigrao je 108 utakmica uz 31 gol. Trener je Reala od januara 2016. godine.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.