KOLUMNE

Opet broj 1

Nadal: Crne stvari u bijelom sportu

Piše: M. C.

22.8.2017

Rafael Nadal, prvi put nakon 6. jula 2014., opet je zauzeo prvo mjesto na listi najboljih profesionalnih tenisera svijeta.  

Čim je prvi, sigurno je zasluženo, mada je ovog puta njegovo penjanje na vrh umnogome potpomognuto slabom formom Endija Mareja (Andy Murray) te činjenicom da se Novak Đoković, praktično, prestao baviti ovom sportom, doduše još samo privremeno.

Naravno, tu je i Rodžer Federer (Roger Federer), sada na broju 3, ali, budimo realni, nije to više onaj Federer.

Rafa je tako, ni kriv ni dužan, došao na čelo svjetskog tenisa u trenutku kada se čudne stvari dešavaju u ovom ipak ne samo tako bijelom sportu i oko njega.

Spominje se da je Novak Đoković godinama igrao uz pomoć stimulativnih sredstava, slično se pričalo ranije i za samog Nadala. Dolgopolov je optužen da je gubio mečeve u dogovoru s kladionicama...

Malo ili nimalo se govori i piše o teniskim mečevima, forhendima i bekhendima, dijagonalama i paralelama, a više o tim i takvim crnim stvarima.

Ipak, Nadal nije bilo ko, nikakav novajlija koji se, eto, probio u vrh. On je prije svega vladar zemljanih terena, osvajač 15 gren slem turnira, od toga čak deset Rolan Garosa te dvije zlatne olimpijske medalje, iz Pekinga 2008. u singlu i Rio de Žaneira prošle godine u dublu, kao i četiri naslova u Dejvis kupu. Dovoljno za jednog od najboljih u historiji tenisa.

Rafael Nadal rođen je 3. juna 1986. godine u Manakoru, u Španiji. Teniski je profesionalac od 2001. i ima 73 titule u karijeri. Zaradio više od 86 miliona dolara od nagrada na turnirima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.