Prof. Zolić: Hoće li se nadležni konačno probuditi

Hasan Zolić

Poslušati glas struke

Autor: A. H.
03.09.2017 07:58
A
A
A

Niko tako stručno i argumentirano već godinama ne analizira demografsku sliku Bosne i Hercegovine kao što to radi statističar i demograf, univerzitetski profesor dr. Hasan Zolić.

Desetine i desetine njegovih stručnih radova, intervjua i izjava datih domaćim i stranim medijima glas su upozorenja da bi BiH, zbog iseljavanja radno i biološki produktivnog stanovništva, ali i pada prirodnog priraštaja, u doglednoj budućnosti mogla postati zemlja staraca.

Njegove izjave su oslobođene svakog političkog ili bilo kakvog drugog utjecaja i sve što govori, govori na osnovu utvrđenih i neumoljivih matematičkih pokazatelja. Glas profesora Zolića za sada u državi malo ko čuje, a i oni koji čuju prave se da nisu čuli. Prosto zato što nemaju akciju kojom bi odgovorili na uporne apele da se zaustavi val iseljavanja mladih iz naše zemlje i ujedno ohrabrilo one koji su davno otišli da se u zemlju vrate i tu nastave svoj život.

Sva priča o nacionalnoj ugroženosti jednog, drugog ili trećeg naroda u BiH, prema tvrdnjama profesora Zolića, pada u vodu pred činjenicom da je pripadnika i jednog i drugog i trećeg naroda svaki dan sve manje u BiH, da su cijela područja prazna, da se zatvaraju škole itd... Zaista, ima li iko da odgovori na pitanja koja uporno postavlja profesor Hasan Zolić?!