Fonda: Jedna od najvećih filmskih diva

Džejn Fonda

Ruši sve granice konformizma

Autor: E. S.
06.09.2017 07:37
A
A
A

- Aktivistkinja, seks-simbol, autorica, feministička ikona, producentica, ali iznad svega uspješna i talentirana glumica - ovim riječima je Alberto Barbera, direktor Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji opisao je Džejn Fondu (Jane), uručujući joj jednu od najvažnijih nagrada ove manifestacije – „Zlatnog lava“ za životno djelo. 

I zaslužila je to Fonda. Ne samo zbog intenzivne strasti koju ima na filmskom platnu nego i zbog činjenice da je riječ o 79-godišnjoj glumici koja je tokom svoje karijere prepoznata kao neko ko ruši sve granice konformizma.

- Nikada nije prekasno. Ako ste hrabri i spremni da riskirate i skočite u nepoznato, možete da postanete ono što je trebalo da budete čak iako to nikada ranije niste bili – poručila je glumica.

Osim što je sjajna u poslu kojim se bavi, poznato je da je ova holivudska ikona veliki borac za prava žena i LGBT osoba. Bila je jedna od prvih javnih ličnosti koja je ustala protiv ratova u Vijetnamu i Iraku.

Džejn Fonda rođena je u Njujorku 21. decembra 1937. godine. Filmsku karijeru započela je šezdesetih godina, a dobitnica je i dva Oskara, za najbolju glavnu glumicu u filmu "Detektiv Klut" te u filmu "Povratak kući".

Više o:

Ličnost dana