KOLUMNE

Heroj Slovenije

Goran DRAGIĆ

Dragić: Fenomenalne igre na Eurobasketu

Piše: A. Dr.

19.9.2017

Euforija u Sloveniji vrhunac je dostigla u nedjelju nešto poslije 22 sata kada je ova reprezentacija potpuno neočekivano, ako se uzmu procjene prije Evropskog prvenstva, ali na kraju apsolutno zasluženo, postala košarkaški vladar Starog kontinenta. 

Devet utakmica, devet pobjeda, fenomenalan je učinak Slovenaca koje je tako majstorski s terena predvodio Goran Dragić, zvanično najbolji igrač Eurobasketa.

U trijumfu u finalu protiv Srbije odigrao je nevjerovatan meč, postigao je 35 poena i tako trasirao put do trofeja, prvog u historiji reprezentativne košarke podno Triglava.

Dragić je rođen 6. maja 1981. godine u Ljubljani, ali korijene vuče iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Zvornika, odakle mu je otac Marinko. Nakon nastupa u nekoliko slovenskih klubova i kratkim izletom u Španiju, 2008. godine počeo je uspješnu NBA avanturu.

U dva navrata bio je član Feniksa, u međuvremenu je nastupao i za Hjuston, da bi od 2015. postao igrač Majamija. Oženjen je Majom iz Modriče, s kojom ima sina Matea i kćerku Viktoriju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.