KOLUMNE

Dokazani lider

Merkel: Ima i slavenske krvi

S. N.

26.9.2017

Njemački izbori dali su očekivani rezultat koji je, ipak, hladan tuš. To što je Angela Merkel dobila četvrti mandat zaredom u sjeni je činjenice da je neonacistička Alternativa za Njemačku (AfD) ne samo ušla u njemački parlament (Bundestag) nego je i treća stranka po snazi.  

Merkel je odmah uzvratila da će jedan od njenih prioriteta biti borba da AfD-u preotme milionsko biračko tijelo i vrati ga tradicionalnim partijama, prije svih njenoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU).

Naruku joj ide i iznenadni, mada logičan raskol koji je jučer ujutro eksplodirao unutar AfD-a. Čelnica te partije Frojke Petri (Frauke Petry), koja je oblikovala ovu stranku u krajnje desničarsku, antimuslimansku i antiimigrantsku, objavila je da napušta partiju i da će u Bundestagu djelovati kao nezavisna zastupnica.

Hoće li Merkel sada svoju politiku usmjeriti udesno ili će ostati pri svojim provjerenim principima, vidjet ćemo. 

Tek, na njenim plećima je i dalje težak teret lidera i najmoćnije žene svijeta. Tradicionalni i liberalni krugovi iz cijelog svijeta uzdaju se da će ostati na braniku zapadnih vrijednosti. Njemački birači poslali su joj, ipak, oštru poruku. 

Iako Njemačka odavno nije bolje stajala po svim ne samo ekonomskim pokazateljima, izgubila je veliki broj glasova. A to znači da se politika, čak i na Balkanu, mora barem preispitati.

Merkel je poznata i kao nepopustljivi zaštitnik svojih uvjerenja. Dostojanstvena, odmjerena, ali nepokolebljiva. Smatraju je i istinskim vođom Evrope. I jednim od rijetkih lidera Starog kontinenta koji se zanima za stanje na Balkanu.

Moguće je da je jedno od objašnjenja i to što u sebi ima i slavenske krvi. Njen je djed, naime, Poljak, Ludvik Kazmjerčak (Ludwik Kazmierczak). Angela Merkel rođena je 17. jula 1954. godine. Udata je, ali nema djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.