KOLUMNE

Sarajevo žedno zbog dezertera

Berberović: Opario se preko leđa žednih građana

Piše: M. Aš.

29.9.2017

Šokantna informacija da je firma „Bihexo“ u vlasništvu Mirsada Berberovića, supruga Sabine i zeta Bakira Izetbegovića, od sarajevskog „Vodovoda“ naplatila skoro 13 miliona KM za nabavku opreme za otklanjane kvarova, i to u vrijeme stalnih redukcija vode u Sarajevu, odjeknula je kao bomba i izazvala zgražanje javnosti.  

Konačno je, naime, zadokumentirano da su Sarajlije žedne zbog porodično-stranačke hobotnice koja štima tendere i izvlači milione maraka državnog novca! Tu, na žalost po građane, nije kraj krakovima ove hobotnice, s obzirom na to da je i drugi Bakirov zet, Jasminko Akšamija, „okrenuo“ 30,7 miliona KM iz budžeta.

A ko su zetovi koji od naroda otimaju novac, možda je i više šokantno od načina na koji nas pljačkaju. Mirsad Berberović je dezerter, koji je u ratu, po nalogu porodice Izetbegović, postavljen za šefa logistike u Splitu. U Hrvatskoj je uživao sve privilegije i kupio kajmak „oporezujući“ donacije koje su stizale u BiH.

Ovaj poslijeratni biznismen otvorio je brojne firme po Federaciji, a prihode koji su preko noći sa 2.000 rasli na desetine miliona KM vješto je krio od javnosti. Berberović se, poput zeta Bakira, koji je u ratu bio podrumaš, preko noći obogatio, a poslove je dobivao tako što je samo njegova kompanija mogla proći na tenderima.

Svi stranački talovi išli su upravo preko Berberovića, koji je, zauzvrat, naklonost vraćao sponzorirajući kampanju stranke. U prijevodu, čelnici VIK-a „crtali“ su mu tendere i cijevi koje su im potrebne, a Berberović ih je isporučivao masno naplaćujući te gradeći svoje carstvo dok građani Sarajeva nemaju vode.

Unosne poslove dobivao je i od najvećih kompanija poput „BH Telecoma“, a badžo Akšamija, koji je tada bio izvršni direktor za investicije, 2013. godine isplatio mu je 167.000 maraka budžetskog novca.

Ni to dezerteru Berberoviću nije bilo dosta. Od 2011. dobio je od 11 firmi, za 56 ugovora, čak 7,8 miliona KM. Samo od „Vodovoda“ u posljednje dvije godine sedam miliona KM. Porodici Berberović-Izetbegović-Akšamija očito nikad dosta narodnih para.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.