Foto: Zubac: 112 naslova

Pero Zubac

Pjesnik koji je zadužio Mostar

Autor: M. Sm.
04.10.2017 19:55
A
A
A

Laureat ovogodišnjih Šantićevih večeri poezije, jedne od najstarijih pjesničkih manifestacija na Balkanu, koje će u gradu na Neretvi početi 10. oktobra, jeste književnik Pero Zubac. 

Tako će ovaj hercegovački pjesnik, koji za sebe voli reći da je u Novom Sadu na privremenom radu i koji je ostavio prebogat literarni trag na najširim južnoslavenskim prostorima, napokon dobiti „Šantićevu nagradu“.

Ne treba mnogo objašnjavati, kažu iz „Prosvjete“, u čijoj se organizaciji održava ova manifestacija, zbog čega su odlučili „Šantićevu nagradu“ dati Zupcu. Jer, on je svojim stvaralaštvom opjevao Mostar na najljepši način i, u najkraćem, zadužio ovaj grad.

I, zaista, rijetki su oni koji ne znaju da je Zubac tvorac najljepše lirske razglednice „Mostarske kiše“, stihova koji su ga vinuli u ondašnju elitu književnosti. Jedan je od rijetkih književnika koji su zastupljeni u čitankama i lektiri širom regije.

Zubac je rođen u Nevesinju prije 72 godine. U pola stoljeća svog stvaralaštva objavio je 112 naslova, od zbirki poezije, knjiga pjesama za djecu, eseja, scenarija. Brojna njegova djela prevedena su na više od 20 jezika.