KOLUMNE

Uspješni direktor MESS-a

Kreševljaković: Iza njega uspješnih osam dana festivala

E. B.

11.10.2017

Internacionalni teatarski festival MESS zvanično je završen u nedjelju navečer, kada su proglašeni i pobjednici. Ova teatarska smotra tokom osam dana okupila je najbolje predstave kako iz naše zemlje tako i iz regiona i svijeta.

Jedna od najznačajnijih tema 57. izdanja festivala bila je razbijanje patrijarhalnih matrica i rodnih stereotipa - od himne različitosti u predstavi „MDLSX“ italijanske trupe MOTUS, preko intimne potrage za svrhom vlastitog postojanja u predstavi argentinske autorice Marine Otero „Sjećati se trideset godina da bi se živjelo 65 minuta“.  

Iza organizacije ovog značajnog kulturnog događaja stoji Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a, koji je na završnoj konferenciji poručio da već razmišljaju o narednoj godini i organizaciji festivala. Između ostalog, jedan od noviteta bit će poseban segment uličnog teatra kojim, kako je kazao, žele privući publiku koja nema naviku odlaska u teatar.

Nihad Kreševljaković rođen je 24. februara 1973. u Sarajevu. Završio je Prvu gimnaziju i studij historije na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Bio je direktor Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a danas je na poziciji direktora MESS-a.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.