KOLUMNE

Ponos BiH

S. N.

18.10.2017

Iako je cijeli balkanski region za Almu Zadić čuo tek nakon izbora u Austriji, ona je i prije glasanja, 15. oktobra, bila itekako poznata. Kao advokatica, njeno ime nalazi se na zvaničnoj stranici Ambasade Srbije u Beču. Tamo su pobrojane osobe kojima se građani Srbije mogu obratiti za pravnu pomoć i uredno je navedeno da, između ostalih, govori i bosanski jezik. 

Zadić je poznata i u nevladinom sektoru kao gorljivi borac za zaštitu ljudskih prava, ogorčeni protivnik nacionalizma i ksenofobije i ustrajni borac za evropske vrijednosti i ugled Austrije, u kojoj je ostvarila svojevrsni "američki san", i svoje domovine Bosne i Hercegovine.

U Austriju je stigla iz Tuzle kada je imala deset godina. Nije znala ni riječ njemačkog. No, predanim radom uspjela je i magistrirati pravo u Beču i stići do stažiranja u Tribunalu u Hagu (ICTY). Željna izazova, uputila se i do Amerike i na prestižnom Univerzitetu Kolumbija odbranila još jedan magisterij 2010., a dvije godine kasnije doktorirala je na Univerzitetu u Beču.

Ulazeći u austrijski parlament, najavila je da će se nepokolebljivo boriti protiv radikalizma i zastupati interese BiH i regiona na putu ka EU.

- Moja domovina može računati na mene - rekla je u intervjuu za „Dnevni avaz“, jednom od prvih koje je dala nakon izbora.

Rođena je 1984. godine u Tuzli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.