KOLUMNE

Partijski simulant

Salihović: Ne trpi bolove kada je u pitanju izjava medijima

Piše: M. Aš.

31.10.2017

Osramoćeni državni tužilac Goran Salihović na sve načine izbjegava dati iskaz u svojstvu osumnjičenoga, jer to vodi podizanju optužnice protiv ovog partijskog „ravnatelja“. Posljednji primjer za to je uzaludni odlazak tužioca Salihovića u UKC Tuzla, gdje se nalazi na liječenju. Izbjegao je da bude saslušan uz opravdanje da trpi jake bolove i pije lijekove, zbog čega nije u stanju govoriti.  

Ovo je već treći put u četiri mjeseca da Salihović odbija dati iskaz, očigledno svjesno varajući kolege u Tužilaštvu BiH, pravdajući to teškim zdravstvenim stanjem. Da je Salihović obični partijski simulant, pokazao je i intervju koji je dao za jednu televizijsku kuću, samo dan nakon što je tužiocima rekao da nije u mogućnosti njima dati izjavu.

Na snimku su se u pozadini, za svaki slučaj, našle i Salihovićeve štake, i to kako bi pokazao da je zaista „polomljen“ i da se dva mjeseca već oporavlja, prvo kod kuće, a zatim, ekspresno, i u bolnici, 15 dana pred poziv tužilaca da da novu izjavu.

Međutim, nema više sumnje u to da se radi o prevari. Salihović je svima, pa i tužiocima Tužilaštva BiH, kojima je bio šef i koje već tri mjeseca vuče za nos, pokazao da je itekako sposoban dati opširan polusatni televizijski intervju. To znači da ne postoji nijedan razlog da ne bude ispitan u svojstvu osumnjičenoga. Salihovićevo opravdanje da je u teškom stanju, da trpi bolove i pije lijekove i da, kao takav, ne može govoriti o djelima koja mu se stavljaju na teret, onemogućilo je tužioce da ga ispitaju.

Ponovo se Salihović služi mahinacijama, zloupotrebama... Baš kao što je to bio slučaj dok je bio na čelu Tužilaštva, kada je i počinio brojne nepravilnosti, zbog čega se sada i tereti. Od kršenja službene dužnosti i narušavanja kredibiliteta Tužilaštva, što mu je pravomoćno potvrdila i Drugostepena komisija VSTV-a, pa do nenamjenskog trošenja državnog novca, miješanja u pojedine predmeta, stopiranja mnogih istraga...

Ipak, koliko god se izmotavao i simulirao, Salihović će na kraju morati odgovarati za svoje postupke. Pravda je spora, ali dostižna, čak i za „nedodirljivog“ Salihovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.