KOLUMNE

Uvijek na strani BiH

Knaus: Snažno vezan za BiH

Piše: S. N.

6.11.2017

Od stanja u Bosni i Hercegovini samo je gori odnos Evropske unije prema našoj državi. Tako bi se mogla sažeti poruka koju već neko vrijeme u javnost uporno plasira Gerald Knaus, prvi čovjek Inicijative za evropsku stabilnost (ESI).  

I u najnovijem izvještaju posvećenom BiH Knaus i njegov tim ističu stereotipe koji vladaju kada je BiH u pitanju u zapadnim krugovima i koji samo štete. Naravno, Knaus nema iluzija ni kada je BiH u pitanju. Ali ističe da su neka rješenja zbog kojih se briselski birokrati podsmjehuju BiH lekcija iz demokratije u poređenju s izbornim mehanizmima za izbor regionalnih funkcionera jednog Brisela, naprimjer.

I nije prvi put da predsjednik ESI-ja upire prstom u birokratiju EU okrivljujući je ne samo za neznanje već i nepošten odnos prema BiH.  

Od početka je zagovarao da se našoj zemlji ukinu vize i ustrajno lobirao kod institucija Unije za to. Kada su u Briselu "ograisali" na „Sejdić-Finci“, on je upozoravao da se od BiH traži nemoguće. Trebalo je mnogo vode Drinom da proteče i da najmanje jedan evropski komesar ostane bez (budućeg) posla dok ta poruka nije stigla do ušiju onih koji odlučuju i da oni shvate da griješe.

On traži da proces širenja EU bude jednostavan i razumljiv za sve, da se rječnik i djelo tog procesa spuste na nivo običnog čovjeka… Evropski birokrati to, naravno, ne žele. No, usud prvog čovjeka ESI-ja je da prvi ukazuje i da čeka dok drugi shvate o čemu priča.

Gerald Knaus je rođen 1970. godine. Za BiH je vezan višestruko. Ne samo da je ovdje radio već je i upoznao svoju suprugu, s kojom ima troje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.