KOLUMNE

Zbogom, gospodine!

Ibišević: Karijera bez ijednog incidenta

A. M.

12.11.2017

Mali je broj nogometaša za koje možemo reći da su svojim umijećem obilježili epohu, a jedan od njih jučer je saopćio da se oprašta od reprezentativnog dresa. Teško je zamisliti „Zmajeve“ u posljednjih deset godina bez Vedada Ibiševića. No, nažalost, biološki sat je učinio svoje, pa je Vedad (33), teška srca, odlučio okončati reprezentativnu karijeru i šansu pružiti mlađima.

Neće nam samo Vedadove majstorije i golovi nedostajati, nego i njegovi maniri, kojih je u današnjem nogometu sve manje. Krajem marta 2007. Ibišević je prvi put zaigrao za bh. selekciju i punih deset godina s ponosom je nosio dres s najdražim grbom, a da nije napravio nijedan incident. Bio je pravi gospodin. Voljeli su ga svi. Bez ijedne je mrlje u karijeri.

Radio je samo ono što najbolje zna - postizao golove, a sudbina je baš htjela da plavooki Vedad postigne najvažnije pogotke za našu zemlju. Svojim golom u Kaunasu protiv Litvanije odveo nas je na Mundijal, na kojem je Vedo protiv Argentine postigao prvi gol za BiH na nekom velikom takmičenju. Osim toga, u prijateljskom susretu protiv Lihtenštajna, odigranom u Tuzli 2014., Ibišević je postigao najbrži pogodak u historiji državnog tima, i to u 48. sekundi.

Vedad Ibišević je rođen 6. avgusta 1984. godine u Vlasenici. Za selekciju BiH odigrao je 82 meča i postigao 28 golova. Trenutno je član berlinske Herte.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.