KOLUMNE

Dijalog, a ne svađe

Zaev: Strpljenje se isplati

Piše: S. N.

20.11.2017

Makedonski premijer Zoran Zaev iz Sarajeva je poslao neobične poruke. Kako je i sam rekao u intervjuu za „Avaz“, u slučaju nedavnog žestokog sukoba sa zvaničnicima Srbije, kada su iz Beograda ispaljivanje serije otrovnih strijela, on je stao na loptu, nije odgovarao na provokacije, i riješio problem. 

- Kakve bismo to sluge svojih građana bili kada bismo se stalno svađali - zapitao je i odmah odgovorio: „Nikakve!“

Zaev je nedavno preuzeo prvu poziciju vlasti u Makedoniji. Njegova otvorena politika dijaloga umjesto svađa, već ga pozicionira za lidera u regionu. Na unutrašnjem planu to mu je donijelo ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima. Na međunarodnoj sceni je političar koji ima kredibilitet. To je kategorija koja je izuzetno deficitarna na Balkanu. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji drže riječ.

Makedonija je bremenita problemima. Okružena je susjedima koji sve manje kriju da je žele raskomadati. Djelovanja nekih od njih već su na ivici ratnih provokacija.

No, on je čvrsto na kursu dijaloga. Svoju politiku objašnjava ponašanjem u kući. Ako, kaže, imate svađu u porodici, supružnici ne govore među sobom, djeca ispaštaju, trpi porodica… Onda dođete u situaciju da to morate sanirati, uložite mnogo vremena i energije u vraćanje stanja u normalno… A sve zato što se niste mogli strpjeti.

Zoran Zaev rođen je 8. oktobra 1974. godine. Oženjen je i otac dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.