KOLUMNE

Časni sudija

Piše: S. D.

23.11.2017

Alfons Ori (Alphons Orie), predsjedavajući Sudskog vijeća Haškog tribunala, zauvijek će ostati upamćen po tome što je zlikovcu Ratku Mladiću, s dvojicom svojih kolega, izrekao doživotnu robiju za genocid u Srebrenici i sve druge zločine koje je Mladić počinio sa svojom vojskom zla tokom agresije na BiH.

Ori je izdvojio mišljenje od dvojice drugih članova Vijeća po prvoj tački optužnice, što znači da se ne slaže da Mladić nije kriv i za genocid u Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Foči, Vlasenici i Kotor-Varoši.

Ori je prvi sudija koji se susreo sa zlikovcem Mladićem u Haškom tribunalu 2011. godine, nakon što je ovaj uhapšen u Srbiji, a jučer, šest godina nakon tog prvog susreta, javno je kazao da su zlodjela zbog kojih je Mladić osuđen među najtežim zločinima poznatim čovječanstvu.

S odlučnom smirenošću i nepokolebljivošću Ori je jučer prekinuo predstavu koju je zlikovac pokušao izvesti sa svojom odbranom, a sve s očiglednim ciljem da odgode izricanje presude. Časni sudija prozreo je i laž o lošem zdravstvenom stanju Mladića, a kada je zlikovac postao prebučan i počeo ometati rad Vijeća, Ori ga je izbacio iz sudnice i nastavio svijetu obrazlagati presudu.  

Baš kao i kada je prije šest godina Mladiću, uprkos njegovom protivljenju, iščitao i optužnicu. Tada ga je poslao u pritvor na nepoznat rok. Jučer je Ori Mladića na robiju poslao do kraja života.

Alfons Ori rođen je 23. novembra 1947. u Holandiji i danas slavi 70. rođendan. Član je Haškog tribunala od 2001., a prije toga bio je sudija holandskog Vrhovnog suda, ali i advokat u haškim postupcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.