KOLUMNE

Vapaj oboljelih

M. Aš.

27.11.2017

Vera Hodžić, predsjednica Skupštine Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije DAH u Bosni i Hercegovini, samo je jedna od onih koji se godinama bore za jedno od osnovnih ljudskih prava - zdravstvenu zaštitu. U ovom slučaju riječ je o pravu na liječenje oboljelih od rijetkih bolesti. 

Koliko država o njima vodi računa pokazuje i podatak da ne postoji ni evidencija o broju ovakvih pacijenata. Hodžić uporno pokušava alarmirati odgovorne u vlasti da shvate da su oboljeli od rijetkih bolesti prepušteni sami sebi i da je pod hitno potrebno formirati fond za njihovo liječenje.

Tužno je da više od 1.600 maraka košta mjesečna terapija koja je potrebna ovim ljudima kako bolest ne bi uzela danak, a kako je rekla Hodžić, plućna hipertenzija samo je jedna od desetina rijetkih bolesti čije je liječenje skupo i izuskuje finansijsku pomoć države, a nje nema ni na vidiku.

Apeli su svakodnevni, a najtužnije je što su oboljeli najčešće djeca i za sada se mogu uzdati samo u pomoć dobrih i humanih ljudi. Preskupi lijekovi u BiH čak nisu ni registrirani.

Hodžić je 55-godišnja Zavidovićanka i samo je jedna od oboljelih. Ministri, pomozite im!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.