Foto: Prlić: Svi moraju preuzeti odgovornost

Lana Prlić

Lanina lekcija

Autor: S. D.
01.12.2017 07:14
A
A
A

Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a i nećakinja haškog osuđenika Jadranka Prlića, u svojoj objavi na Facebooku, izražavajući prije svega pijetet prema svim žrtvama koje su patile zbog takozvane Herceg-Bosne, iskazala je i poštovanje i uvažavanje osuđujuće presude Tribunala u Hagu. 

Rečenicom da „svi moraju preuzeti odgovornost za svoja djela i nedjela“ Lana Prlić jasno je stavila do znanja da nema i da se ne smije tražiti opravdanje za one koji su činili zločine, bio on i član najuže porodice.

Na taj način ona je održala i lekciju svima onima koji negiraju presudu najvišeg međunarodnog suda, nipodaštavaju i ubijene i preživjele žrtve zločina, a pokušavaju opravdati zločine te istovremeno potiču na nove sukobe i nedjela.

Istovremeno, Lana Prlić pozvala je sve političare u BiH i Hrvatskoj da njoj i njenoj generaciji ne „odmažu u stvaranju bolje budućnosti, jer prošlost ne možemo učiniti boljom“.

Lanin stav trebao bi biti imanentan svakom ljudskom, moralnom i humanom biću. No, u zemlji poput BiH, a izuzetak nisu ni druge nam susjedne zemlje, u kojima se javno veličaju ratni zločinci i saosjeća s njima, a ne sa žrtvama, primjer Lane Prlić je, nažalost, jedinstven.

Stoga, svi negatori zločina i sudskih presuda izrečenih za zlodjela morali bi se zamisliti i, ako ne već javno, mada se protiv zločina mora biti glasan kao Lana, barem sebi priznati da je za bolju budućnost svih na ovim prostorima njen stav jedino ispravan.

Lana Prlić rođena je 1993. godine u Makarskoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Mostaru. Diplomirala je međunarodne i javne odnosa i magistrirala iz oblasti međunarodnih finansija i poslovanja. Od oktobra 2015. potpredsjednica je SDP- a.