KOLUMNE

Velikan s kistom

Hodžić: Impozantna izložba

M. Sm.

10.12.2017

Među najupečatljivijim likovnim događajima u ovoj godini u našoj zemlji zasigurno će ostati izložba radova istaknutog umjetnika Džeke Hodžića, otvorena preksinoć u Vijećnici u Sarajevu. Uz rad „Apokalipsa I“, koji je publika imala priliku vidjeti lani, Hodžić je izložio i „Apokalipsu II“, kao i instalaciju „Od Aleksandrije do Vijećnice“. U okviru ovog događaja, kojim je umjetnik proslavio 67. rođendan, promovirana je i knjiga eseja „Apokalipsa u djelu Džeke Hodžića“. 

Svjestan da umjetnici ne mogu mijenjati svijet, ali da mogu svojim djelima opominjati, Hodžić je ovom izložbom ukazao na stradanje i apokalipsu.

Kao likovni umjetnik posebne poetike, Hodžić je svojim radovima, kao i do sada, hrabro eksperimentirajući ukazao na stradanje jednog naroda, nestanak čovječanstva, svemira, ali i Nacionalne biblioteke u Sarajevu te svih drugih, od Aleksandrijske do danas.

Tako su ovi nesvakidašnji radovi svojevrsna opomena da „Bog nije stvorio čovjeka da živi u ratu, već u miru, ljubavi i blagostanju“.

Džeko Hodžić rođen 8. decembra 1950. godine u Godijevu kod Bijelog Polja, u Crnoj Gori. Školu za Primijenjenu umjetnost završio je u Peći, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1980. godine, kao i član Udruženja likovnih umjetnika AK 68 u Njemačkoj te udruženja Kunstverein EV Erlangen.

Iza sebe ima 70 samostalnih i 535 grupnih izložbi, a dobitnik je na desetine nagrada i priznanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.