KOLUMNE

Sarajevska pahulja

M. T.

22.12.2017

Kada je imala tri godine, ljekari su joj ustanovili cerebralnu paralizu zbog oštećenja živca u koljenu, ali djevojci čelične volje Ilmi Kazazić to nije bio razlog da se odrekne normalnog života i puta ka ostvarenju snova.  

Samo godinu poslije, Sarajevska pahulja, kako je odmila zovu, učinila je nešto što je mnogima djelovalo nezamislivo, stala na skije i počela krčiti taj put, koji će ove zime u južnokorejskom Pjongčangu biti krunisan drugim nastupom na Paraolimpijskim igrama.

Nagrada koju je sinoć primila za najbolju sportistkinju-invalida BiH u 2017. godini, nije samo nagrada za ispunjenje norme za učešće na Igrama nego simbolizira nešto mnogo značajnije, veliku životnu pobjedu, koju je Ilma davno krenula ostvarivati.

Ilma Kazazić rođena je 25. maja 1998. godine, a prema uspjehu ju je, osim vlastite volje i upornosti kakvu mogu imati samo roditelji, vodio profesor Senad Turković, s kojim je počela raditi kada joj je bilo 14 godina. Te godine osvojila je prve medalje, počela skijati u Evropa kupu te učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Kanadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.