KOLUMNE

Veliki borac

Čizmić: Primjer mladima

S. J.

21.1.2018

U ratu veliki patriota i borac za slobodu, a u miru opet borac, ali ovaj put za razvoj i afirmaciju sporta, posebno među invalidnim osobama, najkraći je opis Šefika Čizmića, stopostotnog ratnog vojnog invalida, paraplegičara iz Cazina i dobitnika najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH – značke „Zlatni ljiljan“.  

On je jedan od najboljih primjera kako se uz dobru volju, htijenje, zalaganje i ljubav prema sportu mogu postići dobri rezultati, bez obzira na određene fizičke poteškoće i nedostatke.

Radi se o osobi koju ni invalidska kolica ne sprečavaju da se aktivno ili rekreacijski bavi s čak osam sportskih disciplina – stonim tenisom, šahom, alpinizmom, raftingom, streljaštvom, airsoftom, košarkom u kolicima i biciklizmom. Član je nekoliko sportskih klubova i saveza, a takmičeći se u sportu u invalidskoj konkurenciji, u proteklih dvadesetak godina osvojio je brojna priznanja na takmičenjima širom BiH, i to u više sportskih disciplina.

Sa svojim specijalno napravljenim biciklom koji vozi rukama, s biciklistima iz cijele BiH redovno učestvuje u biciklističkom maratonu do Potočara. Ističe da se sve može kada postoje jaka volja i ljubav prema nečemu, a mladima poručuju da se okrenu sportu i da se ostave kafana i kladionica.

Šefik Čizmić rođen je 11. januara 1974. godine u Cazinu. Sa suprugom Nerminom i sinom Saudinom živi u cazinskom naselju Čizmići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.