KOLUMNE

Osvojio Sofiju

N. C.

12.2.2018

Težak put imao je Mirza Bašić do svoje prve ATP titule. Na putu do trijumfa na turniru u Sofiji savladao je sedam igrača, od čega čak petoricu bolje plasiranih od sebe. 

Ona pobjeda nad Švicarcem Stanislasom Vavrinkom (Wawrinka) pokazala je da se 26-godišnji Sarajlija može nositi i s najboljim igračima svijeta. Ova jučerašnja nad Rumunom Marijušom Kopilom (Marius Copil) donijela mu je 250 bodova, oko 85.000 eura i najbolji plasman u karijeri.

Težak je inače bio Bašićev teniski put. Rođen u ratnom Sarajevu, tenis je počeo igrati sa šest godina, odmah nakon rata, uz brata Damira. Ali, nije želio postati profesionalni teniser, nego fudbaler. Tek sa 15 godina počeo je igrati ozbiljnije turnire, a dvije godine kasnije odlučio se čvrsto prihvatiti reketa.

Teniski znalci smatraju da još nije maksimalno iskoristio svoj talent i predispozicije, ali ih je sjajnim partijama i pobjedom u Bugarskoj razuvjerio. Konačno je ostvario svoj, kako je rekao, najveći san, da se plasira među 100 najboljih tenisera svijeta. Po onome što je pokazao u protekloj sedmici, tu nesumnjivo i pripada.

Mirza Bašić trenutno je 76. igrač svijeta, rođen je 12. jula 1991. godine i član je Dejvis kup reprezentacije Bosne i Hercegovine. Od turnira je zaradio oko 600.000 dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.