Foto: Papa Franjo: Veliki prijatelj BiH

Papa Franjo

Poruke kao pouke

Autor: E. T.
26.02.2018 07:06
A
A
A

Posjeta članova Predsjedništva BiH Vatikanu, tačnije sastanak s poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom još jedan je dokaz koliko su Bosna i Hercegovina i njeni građani na visokom stepenu ljubavi i empatije koju papa Franjo osjeća prema maloj zemlji na brdovitom Balkanu.  

On se, raspitujući se kod članova Predsjedništva, interesirao za stanje u našoj zemlji, zanimalo ga je kako narod živi te je autoritativno trojcu poručio da zaustavi odlazak mladih iz zemlje.

Kako je medijima nakon sastanka kazao Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ono na što je papa Franjo posebno stavio akcent su najugroženije kategorije društva, dakle, siromašni te omladina.

Na kraju ostaje samo nada da će lideri izvući pouke iz Papinih poruka te da će konačno relaksirati odnose kada su predstojeći žučni pregovori u pitanju.

Papa Franjo rođen je kao Horhe Mario Bergoljo (Jorge Bergoglio) 17. decembra 1936. u Buenos Ajresu, Argentina. Kardinalska konklava izabrala ga je za 266. papu 13. marta 2013. On je prvi papa iz Južne Amerike, prvi s južne polutke te prvi papa isusovac (jezuit).

Više o:

Papa Franjo