KOLUMNE

Poruke otrežnjenja

Junker: Bez dlake na jeziku

K. Ke.

1.3.2018

Za sve one koji su mislili da visoki zvaničnici Evropske unije nisu dovoljno dobro upućeni ili da ne prate dovoljno detaljno situaciju u Bosni i Hercegovini, jučer je stigao demanti.

Žan-Klod Junker (Jean Claude Juncker), šef najvišeg izvršnog tijela Evropske unije, tokom jučerašnje posjete hirurški precizno secirao je političku zbilju u BiH. Neke stvari je pohvalio, čini se više reda radi, kao gost, dok je o drugima govorio ne baš pohvalnim tonom...

Ključnim se mogu smatrati dvije Junkerove izjave.

Prva je, ujedno, demaskirala parade i napuhane ceromonije naših vlastodržaca, koji imaju običaj da od svakog koraka naprave "historijski trenutak". Junker je tako u svom obraćanju medijima kazao kako je važna srž onoga što se uradi i da se, kad je u pitanju odgovaranje na Upitnik, radi o klasičnom birokratskom poslu.

Druga poruka pokazala je da je Junker itekako upoznat s načinom vođenja politika u BiH. Nije slučajno Junker spomenuo nacionalizam kao otrov. Jasno je Junkeru da stranke glasove dobivaju upravo na nacionalizmu i sijući strah. Zbog toga je i pozvao građane da podrže one snage koje nacionalizam vide kao slabost i koje gledaju ka EU.  

Iste te stranke koje koriste nacionalizam kao odskočnu dasku za osvajanje vlasti, prema Junkerovoj analizi, ne bi mogle ni opstati u EU. Jer, tamo se politike i stranke moraju i trebaju baviti interesima građana, a ne svojima.

Junker je tako stao u red rijetkih stranih zvaničnika koji govore bez dlake na jeziku, koji imaju petlju reći kako stvari trenutno stoje i kako bi trebale stajati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.