KOLUMNE

Borac za istinu

Spahić: Nema kompromisa nauštrb istine

Al. B.

2.3.2018

Politika u BiH u posljednje dvije i po decenije često je činila kompromise nauštrb istine, a zarad vlastitih ciljeva, kadrovskih pozicioniranja, pa i ličnog prosperiteta. Primjer iz Foče pokazuje da postoji crta ispod koje se ne može, ne treba i ne smije ići bez obzira na cijenu.

- Radovan Karadžić nije najveći političar od uvođenja višepartijskog sistema u BiH. Radovan Karadžić je ratni zločinac, a to potvrđuje i presuda Haškog tribunala – kazao je predsjedavajući Skupštine općine Foča Izet Spahić, replicirajući jednom od odbornika na sjednici.

Spahić je jedan od samo dva odbornika Bošnjaka u lokalnom parlamentu, ali je odlučio da poput mnogih ne ostane nijem i hrabro odgovori na veličanje zlikovca koji je njegovom, ali i svom narodu, nanio veliko zlo.

I kako to obično bude u manjem bh. entitetu, gdje se presude ne poštuju, a oni koji progovore kažnjavaju, njegovu smjenu automatski je zatražila lokalna boračka organizacija. Nakon što svojim pismima odbornike u SO Foča nisu uspjeli ubijediti da je izjava Spahića dovoljan razlog za njegovu smjenu, organizirani su i protesti. Spahić je mirno, nakon pojavljivanja pred novinarima, ustvrdio da je na sjednici samo izgovorio rečenicu koju je izgovorila cijela planeta.    

Izet Spahić rođen je 6. septembra 1968. u Foči. Po zvanju je inžinjer mašinstva. Do rata je radio u Rudniku Miljevina, a poslije rata bio je uposlenik Ministarstva odbrane BiH. Bio je vojni posmatrač u UN-ovoj misiji u Kongu, a penzionisan je u činu brigadira. Oženjen je i otac troje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.