KOLUMNE

Svjetska elita

Pezer: Budućnost bh. atletike

A. M.

4.3.2018

Biti peti na svijetu u bilo čemu, ogroman je uspjeh, a kada si peti u kraljici sportova, atletici, onda je to briljantan rezultat. Taj poduhvat uradio je Zeničanin Mesud Pezer, koji je na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu osvojio sjajno peto mjesto u bacanju kugle.  

Atletičar koji dolazi iz male zemlje kakva je Bosna i Hercegovina, iza sebe je ostavio brojna favorizirana imena iz država koje u atletiku ulažu milione eura.

Osim sjajnog rezultat u Velikoj Britaniji, Pezer je oborio i državni rekord bacivši u trećoj seriji kuglu na udaljenost od 21,15 metara. Bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva u Birmingemu izmakla mu je za samo 29 centimetara, ali s obzirom na to da Pezer ima tek 23 godine, nema sumnje da će Zeničanin već na narednim velikim takmičenjima dodatno popraviti svoj rezultat. Prvu priliku za to bh. atletičar imat će već u avgustu u njemačkoj prijestonici Berlinu, kada će biti održano Evropsko prvenstvo u atletici.

Mesud Pezer rođen je 27. avgusta 1994. godine u Zenici. Visok je 196 centimetara i ima 120 kilograma. Član je Atletskog kluba Zenica. Iako mu je prva ljubav bio fudbal, Pezer je, spletom okolnosti, počeo trenirati atletiku i za samo nekoliko godina napravio historijske podvige za atletiku BiH. Ovim sportom počeo se baviti 2008.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.