KOLUMNE

Nagrada u pravim rukama

Tanjević: Prvak Evrope sa KK Bosna

A. M.

8.3.2018

Bogdan Tanjević prije 39 godina je Košarkaški klub Bosna, kao trener, predvodio do najvećeg uspjeha u historiji, titule prvaka Evrope. Bila je to kulminacija fantastične generacije čije su igračke zvijezde bili Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić... 

Bosna je tih godina dominirala i u košarci bivše Jugoslavije, osvojivši nekoliko titula prvaka, a trijumf u Kupu šampiona 1979. definitivno je svrstao „Studente“ među velikane evropske košarke.

Tvorac tog sjajnog tima bio je upravo Tanjević, kojem je za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju BiH sada dodijeljeno i najviše priznanje, a to je Državna nagrada za sport BiH za 2017.

Legendarni Boša rođen je 13. februara 1947. u Pljevljima (Crna Gora), ali od ranog djetinjstva živio je u Sarajevu, gdje je bio igrač, a potom i trener Bosne.

Velike trenerske uspjehe postigao je i u inozemstvu. Kao selektor Italije i Turske bio je prvak Evrope i viceprvak svijeta.

U klupskoj karijeri, vodio je još italijanske klubove Kazerta, Trst, Milano i Virtus iz Bolonje, potom i podgoričku Budućnost, francuski Limož i turski Fenerbahče.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.