KOLUMNE

Pravedni monsinjor

Biskup Komarica: Brutalno iskren

S. K.

10.3.2018

Banjalučki biskup Franjo Komarica ponovo je na meti predsjednika RS Milorada Dodika. I ovog puta Dodikov bijes izazvale su istinite, argumentirane, precizne analize stanja u RS.  

Odavno biskup pita je li RS entitet u kojem samo neki ljudi imaju ljudska prava, traži da mu se odgovori treba li formirati i treći entitet u kojem, također, ništa neće valjati, moli da mu se odgovori koliko će trajati ovaj „kontrolirani haos u BiH“.

U neumornom zalaganju za opstanak Hrvata u Republici Srpskoj, ali i pravedno rješenje za sve narode u Bosni i Hercegovini, biskup Komarica nije diplomata.

Kao neosporan crkveni autoritet brutalno je progovorio o ratnim zločincima, rekao da niko nema pravo u ime bilo kojeg naroda (pa ni u ime Hrvata) činiti zločine, političarima osporio pravo da pravdaju zločine, pozvao narod da nikad ne prizna da je zločin nešto korisno.

Zato smeta i Dodiku, jer biskup Komarica bez kalkulacija ponavlja da je put do povratka u RS popločan zaprekama, da su ugrožena prava Hrvata i Bošnjaka, da je diskriminacija svakodnevna pojava.

Uprkos tome, biskup Komarica ne odustaje. Uz pomoć donacija uspio je sagraditi osnovnu školu, gimnaziju, dva internata, starački dom, poljoprivredno dobro. U školu idu djeca svih nacionalnosti. Katolika u RS sve je manje. Od 220.000, koliko ih je bilo na prostoru današnje RS, ostalo ih je svega 8.000!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.